Thormi valmistoit tunnistati maailma parimaks

Eesti ettevõte Thormi võitis Dubais rahvusvahelisel toidu- ja joogitööstuse messil Gulfood 2025 innovatsiooniauhindade jagamisel valmistoodete kategoorias esimese koha. „See auhind on n-ö rahvusvaheline kinnituskiri meie innovatsioonile – meie arendustöö ja unikaalsed lahendused on konkurentsivõimelised ka globaalselt,“ sõnas Thormi tegevjuht Peeter Tava.
Maailma suurimal toidumessil Gulfood, kus Eesti stend on väljas kaheksandat korda, osaleb tänavu 19 Eesti ettevõtet. Messi avapäeval kuulutati välja 2025. aasta innovatsiooniauhinna võitjad. Valmistoidu kategoorias võitis peaauhinna Thormi möödunud sügisel turule jõudnud täistaimse valmistoiduga “Rebitud kanatu kookose-karri kastmes”. Tegu on hernevalgust valmistatud kanafilee analoogiga aasiapärases kastmes.
Võit kasvatab ettevõtte usaldusväärsust nii jaemüüjate, partnerite kui ka investorite silmis, usub Thormi asutaja ja tegevjuht Peeter Tava. „Ka on see tõestus, et taimne toit võib olla maitsev ja ligitõmbav ka laiemale tarbijale – võit parima valmistoote kategoorias näitab, et taimetoit ei ole enam ainult nišitoode, vaid et oleme õigel teel ja suudame pakkuda tooteid, mis kõnetavad nii taimetoitlasi kui ka lihasööjaid.“
Tunnustus suurendab kindlasti ka ettevõtte ekspordipotentsiaali ja avab uusi uksi, lisas Tava. Milliseid täpsemalt, sellest saab rääkida ehk aasta pärast, pakkus ta. „Aga kasutame seda tunnustust kindlasti argumendina nii Eestis kui ka eksporditurgudel – suunatuna nii jaemüüjatele, horeca-sektorile kui ka lõpptarbijatele.“
Ettevõte pakub võtmed kätte tehaselahendust
Kuni 21. veebruarini kestval messil pakub ettevõte huvilistele oma kasutatavat tehnoloogiat koos seadmetega, mitte Thormi valmistooteid. „Kuigi meil on olnud mitmeid huvitavaid kohtumisi võimalike private label toodete müügi teemal nii Lahepiirkonnas kui ka Euroopas, siis meie põhiline eesmärk on siiski litsentsipartnerite leidmine meie tehnoloogiale,“ sõnas Tava.
Lähiajal hakkab tema hinnangul domineerima aina rohkem kohaliku toidu eelistamine, mitte teiselt poolt maakera selle kohale vedamine. „Nii on toit keskkonnasõbralikum, kohalikule majandusele kasulikum, värskem ja arvestab rohkem kohaliku turu tarbija eelistustega. Soovime leida toidutootjaid, kes tahavad meie tehnoloogia abil alustada või laiendada taimse valgu toodete tootmist,“ täpsustas Tava.

Araabia Ühendemiraatides Dubais toimuval Gulfoodil nimetati valmistoidu kategoorias kõige innovaatilisemaks tooteks Eesti keskkonnasõbraliku toidu tootja Thormi «rebitud kanatu kookose-karri kastmes». (foto: Thormi).
Litsentslahendusega ThromiTech tuli ettevõte välja aasta tagasi Gulfoodi raames. Litsentsilahendus pakub n-ö võtmed kätte tehast, mis sisaldab nii tehnoloogiat, tootmisseadmeid kui ka retsepte.
„Räägime hetkel läbi üle kümne potentsiaalse partneriga Aasiast, Euroopast ja USA-st ning 2025. aastal loodame jõuda vähemalt ühe allkirjastatud litsentsilepinguni,“ rääkis Tava, kuhu praeguseks ThormiTech lahenduse pakkumisega on jõutud.
Thormi ootab tänavu suurt läbimurret
Thormi tootevalikust leiab hetkel erinevaid taimseid vorste, kastmeid, ravioole, pelmeene, määrdeid, taimevalgu hakse ja nagitsaid. Käesoleval aastal on ettevõte seadnud sihiks kasvatada käivet enam kui 150%. Kasvu oodatakse eelkõige ekstrudeeritud taimevalgutoodete edasimüügilt teistele toiduettevõtetele välisturgudel.
„Meie ekstrudeerimisüksus võimaldab toota erinevaid tekstureeritud taimseid valgutooteid, mida saame kohandada vastavalt turu vajadustele meie erinevates toodetes. See annab meile suurema paindlikkuse ja parema kuluefektiivsuse,“ lausus Tava.
Erinevate ekstrudaatide müügil räägib Thormi hetkel läbi rohkem kui kümne ettevõttega, kellest mõnega loodetakse jõuda müügilepinguni loetud kuude jooksul. „Need potentsiaalsed partnerid on Skandinaaviast, Kesk- ja Lääne-Euroopast. Aga avastame ise ka alles selle turu potentsiaali – näiteks käesoleval nädalal müüsime esimese partii ekstrudeeritud taimset valku hoopiski ühele lemmikloomatoitu valmistavale ettevõttele,“ rääkis Tava.
Suure läbimurde toob ettevõttele Tava hinnangul see, et tehnoloogia arenguga on jõutud väga lähedale kohta, kus taimne “liha” maksab vähem kui loomaliha.
Tava loodab, et rahvusvaheline tunnustus toob pardale ka uusi investoreid, kuna see aitaks kaasa ettevõtte veel kiiremale kasvule ja tehnoloogialitsentsi äri lansseerimisele suurematel turgudel.
ÜKS KÜSIMUS
Võitsite Gulfoodil innovatsiooni auhinna toote eest taimne rebitud kanatu kookose-karri kastmes. Taimsete lihaalternatiivide tootjaid on maailmas teisigi. Milles seisneb Thormi toote innovatsioon?
Vastab Peeter Tava, Thormi tegevjuht ja asutaja:
Arvan, et Thormi edu saladus peitub mitmes olulises innovatsioonielemendis. Kõige olulisem on unikaalne tekstuur ja maitse – meie taimne rebitud kanatu on arendatud erilise tehnoloogiaga, mis tagab lihalaadse tekstuuri ja mahlasuse, mida ilmselt võistluse žürii hindas ja ka meie tarbijad oskavad hinnata.
Oleme selle toote arendusse kulutanud päris palju ressursse. Meid on aidanud Eesti parimad toiduteadlased TFTAK’ist. Ka oleme kaasanud maitsete arendusse Eesti tippkokad. Seega selles tootes on oma osa mitmete valdkondade tipptegijatel, kelle panus aitas selle tiitli Eestimaale tuua.
Vähetähtsaks ei saa pidada ka fakti, et tegemist on täielikult E-vaba ja allergeenivaba toitainerikka tootega. Kuna meie üks tiimiliige on populaarne toidupolitseinik ja toiduteavituskanali Fuudish eestvedaja, siis aitas tema oma nägemuse ja teadmistega kaasa, et kogu see tootesari oleks valmistatud ilma ühegi kunstliku lisaaineta. Oleme veendunud, et see kõnetab kindlasti terviseteadlikku tarbijat ja usun, et ka võistluse žüriilt saime selle eest lisapunkte.
TASUB TEADA
- Ettevõtluse ja Innovatsiooni Sihtasutuse (EIS) vedamisel on Gulfoodil Eesti ettevõtete ühisstend kaheksandat korda. Kokku osaleb messil tänavu ligi 5000 eksponenti enam kui 100 riigist.
- Eesti ühisstendil Gulfoodis osalevad: A. Le Coq, Balsnack, BabyCool, CoffeeCrystal, EBM Grupp, ICONFIT, Haage, Wösel, FoodStudio, Punch Club, Revala, Eternal Youth, Saku Õlletehas, Salvest, Sume, Sunfly, Valio, Thormi, YOOK.
- Gulfoodi innovatsiooniauhindadel teenisid Eesti tootjatest nominatsiooni veel ka FoodStudio ramen puljong (valmistoidu kategoorias), Haage pihlaka-õuna vesi ning Eternal Youthi kollageeni ja kookospiimaga kohvijook (mõlemad jookide kategoorias) ning Revala kaks erinevat jäätisepulbrit (piimatoodete kategoorias).
- Lisaks ettevõtetele astub messil üles ka Abu Dhabis tegutseva restorani Valgerand eestlasest peakokk Hannes Heinpalu. Kolmapäeval peab messi pealaval kõne Eesti regionaal- ja põllumajandusminister Piret Hartman.
- TAUST
- Praegu süüakse Euroopas iga 100 kg liha ja lihatoodete kohta ära umbes 1 kg lihaalternatiive. Kui täna on lihaalternatiivide müügimaht turust 1%, siis Barclays pank ennustab, et nende müük kasvab järgmise dekaadi jooksul 10%-ni.
- Globaalselt söödi maailmas eelmisel aastal ära 1,2 triljoni eest liha ja lihatooteid. Taimsete lihaalternatiivide müügi kasvades oleks 10% sellest 120 miljardit.
Allikas: Thormi