Vaata peasisu

Kuidas Lunden Food tõstis oma innovatsioonivõimekuse uuele tasemele?  

Ettevõtluse ja Innovatsiooni Sihtasutus
19. detsember 2024
4 min

Valmistoidu tootmine ei pea olema lihtsalt “kõht täis” – see võib olla ka tasakaalustatud, tervislik ja innovaatiline. Lunden Food keskendub eelkõige valmistoidu tootmisele, põhiturgudeks on Soome ja osaliselt ka Läti. Viimasel aastal on nad läbinud kaks olulist sammu, mis on muutnud nende lähenemist tootearendusele ja turustrateegiale: osalemine Ettevõtluse ja Innovatsiooni Sihtasutuse (EIS) Tippinnovaatorite programmis ja innovatsioonivõimekuse diagnostikas. Tulemused? “Lunden Food teeb ikka valmistoitu, aga nüüd palju paremini!” sõnas Vambola Moores, Lunden Foodi esindaja. 

Lunden Foodi teekond algas innovatsioonivõimekuse diagnostikaga. Innovatsioonivõimekuse hindamise metoodika põhineb innovatsioonijuhtimise standardil ISO 56002, millele toetume läbivalt kõikide EISi innovatsiooniteenuste loomisel. Hindamisprotsessi käigus kohtusid meie eksperdid ettevõtte meeskonnaga, et hinnata ettevõtte innovatsioonivõimekust kuues erinevas kategoorias: 

  • Innovatsioonikultuur
  • Ärivaldkonna tundmine
  • Strateegia
  • Teadus- ja arendustegevuse investeeringute struktuur
  • Võimekus ja vahendid
  • Protsessid

Hindamise käigus on olulisel kohal ettevõtte meeskonnas tekkiv avatud arutelu ning võimalus saada süsteemne ülevaade hetkeolukorrast ja tuvastada tugevused ning arengukohad. Esmase hindamise käigus saavutas Lunden Food innovatsioonivõimekuse keskmiseks hindeks 3.9 viiepallisüsteemis, mis oli kõrgem kui valdkonna keskmine (3.3).  

Tugevused: 

  • Kasvuambitsioon ja innovatsiooni toetav organisatsioonikultuur. 
  • Tugev sisekoostöö ja selged protsessid. 

Arenguvõimalused: 

  • Ideede juhtimise ja valideerimise süsteemsus. 
  • Intellektuaalomandi juhtimine ja ärianalüüsi tööriistade kasutamine. 

Üheks suurimaks väljakutseks oli ideede elluviimise tempo. Ettevõte oli harjunud tegutsema kiiresti, kuid vajas tõhusamat süsteemi, et hinnata ja valida, milliseid projekte prioriseerida. 

Innovatsioonivõimekuse diagnostika tulemused sillutasid teed osalemiseks Tippinnovaatorite programmis, kus Lunden Food keskendus innovatsiooni juhtimise süsteemsuse loomisele ja strateegia väljatöötamisele. Programmi raames keskendusid nad kolmele olulisele suunale, luues tulevikukindla innovatsioonistrateegia.

Tasakaalus ja tervislik toit: Vaid aasta pärast programmi lõppu on esimesed projektid juba turule jõudnud ning arendustegevuste jaoks saadi toetust Rakendusuuringute programmist. Koostöös TFTAKiga (Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskus) arendati spetsiaalsed tööriistad tasakaalustatud valmistoidu tootmiseks. Selle tulemusena toodi turule valmistoidukausid, mis vastavad Tervise Arengu Instituudi nõuetele ning toetavad tervislikku ja taskukohast toitumist.

Strateegiline toit: Lisaks on ettevõte väljatöötamas pika säilivusajaga tooteid, mis on tarbitavad kohe ega vaja lisatöötlust. Need arendused viiakse ellu tihedas koostöös Eesti teadusasutuste ja pakenditootjatega.

Kuvandi muutmine ja kliendikogemus: Lunden Food on valmis inspireerima kogu sektori muutust, olles tervisliku valmistoidu propageerija. Samas loodavad nad, et ka teised järgnevad, parandades kogu valdkonna mainet ja tarbija kogemust. 

Pärast Tippinnovaatorite programmi lõppu, veidi enam kui aasta hiljem, läbis Lunden Food innovatsioonivõimekuse diagnostika kordushindamise. Selleks ajaks oli programmi käigus loodud arendus- ja innovatsiooninõukogu (AIN) kujunenud ettevõtte arendustegevuste keskseks platvormiks. Nõukogu ülesanne on algatada ja suunata arendusprojekte, hinnata ja valideerida uusi ideid ning seada prioriteete. Just see süsteemsus on aidanud muuta ettevõtte arengut sihipärasemaks ja tõhusamaks. 

Kordushindamise tulemused kinnitasid ettevõtte märkimisväärset arengut – keskmine hinne tõusis 4.2 punktini viiepallisüsteemis. Lisaks on paranenud ärianalüüsi tööriistade kasutamine ja ettevõtte teadlikkus intellektuaalomandi teemadel.  

Varasemad väljakutsed, nagu ideede valideerimise süsteemide puudumine, on nüüdseks ületatud tänu toimivatele protsessidele. Uued ideed saavad hinnatud, valideeritud ja suunatud arendustegevustesse läbi AINi.  

Kokkuvõttes on Lunden Foodil tänaseks paigas selge innovatsioonistrateegia ja tegevusplaan, mille sihiks on aastani 2030 ulatuv visioon. Ettevõtte kasvuambitsioon on sedavõrd suur, et nad ise hindaksid seda lausa kuue punktiga viiepallisüsteemis, kui vaid saaks! 

Kutsume osalema: kas sinu ettevõte on valmis innovatsiooniks? 

Lunden Foodi edulugu näitab, kuidas süsteemne innovatsioonijuhtimine ja koostöö teadusasutustega võivad aidata ettevõttel saavutada nii turuedu kui ka valdkonna maine parandamise. Kui tunned, et sinu ettevõttes võiks olla ruumi sarnasteks arenguteks, siis astu esimene samm: 

Innovatsioon algab sinust – ole inspireeritud Lunden Foodi eduloost ja muuda oma visioon reaalsuseks.

Jaga postitust

Tagasi üles